«Ei urla și latră , se simt ca niște animale la abator»

Ziarul din Spania „La Razón” a descris lucrarea pe care Remar S.O.S   ” o realizează cu refugiați 

 

Astăzi este o zi specială pentru Pilar. V-a face ceea ce face de luni întregi, dar totul este  un pic mai complicat. Pilar este voluntară  ONG-ului Remar in Campul  Moria acum câteva zile, Papa Francisc de la Roma a petrecut  trei ore în Lesbos. M-am întâlnit cu ea la ușa din tabara de refugiati  și mă primit cu niste  ochii în care nervii strălucesc, dar Pilar  nici-o data nu își uita zâmbetul. „Astăzi, nu mă lăsa sa intru . Am așteptat de la ora șapte dimineața ,nimeni nu si-a luat micul de jun  , explică ea.

Pilar gătește   zi de  zi, în cortul  ONG-lui spaniol Remar  la peste  jumătate din refugiați reținuți în Moria. ” Armata Greaca aduce  peste 2000, uneori mai mult. Dar, aici sunt încă 3.500 de oameni.
Cererea oficială a fost făcută de către guvern o lună în urmă: „Așa cum am fost aici de la început, acum se bazează pe noi”, spune Pilar. „Uneori facem apel  calm la ei, atunci când există lupte în coadă, ca și cum am fi polițiști.” spune  ea zâmbind. Ea este o bucătăreasa, sau, cel puțin, este ceea ce se ridică în fiecare dimineață pentru a încălzi lapte, micul dejun și a găti  în Moria.
„Este ușor sa spui  trei mese pe zi, la 2.000 de oameni”, mărturisește ea „Produsele  de patiserie și fructe ne ajută foarte mult.” Eu întreb cum  calculează sumele pentru a găti in fiecare zi. „Ei bine,  nu știu,  în Preshevo la 800 de persoane făceam zilnic șase cazane,  facem proporție  … Și merge, până când vine  un militar furios și ne spune să nu împărțim  mai mult.  Aici totul merge ore în șir, fără glume, și trebuie să-l respectăm, dacă dorim să ne lase in continuare sa ajutam ”
Așa ca astăzi este indignata, nerăbdătoare și  trista, ea știe că, dacă nu-i lăsa să pătrundă în interiorul taberei, toate acele familii care o cunosc și o așteaptă vor ramane fara micul de jun , explică ea.

In mașina celor de la Remar  sosesc Juan Carlos și Israel, Ei vin de la cumpărături și aduc portocale și corturi  pentru a le  plasa in locul  în care refugiații din Moria stau la coada ore in sir pentru a primi mâncare. „Este foarte cald și noi îi vedem cu cartoane pe cap pentru a nu suferi un  accident vascular cerebral de căldură”, spune Juan Carlos, soțul  doamnei  Pilar.
Israel ajunge cu  a treia echipă, este unul dintre copii a lui Juan Carlos și Pilar . Ca și părinții lui, el știe celelalte părți ale dramei refugiaților,după ce au fost toți  trei în Serbia, a luat permisul de conducere  într-o lună: „Este de  ce avem cea mai mare nevoie, de voluntari.” Israel are doar 20 de ani, el vorbește  cu prietena lui de la unsprezece noaptea, când doarme  lumea din câmpul Moria. Văd că vorbești engleza cu sirieni, afgani, kurzi, irakieni, britanici, germani și greci.  Face pe traducătoru pentru părinții lui, ei  știu unde sunt problemele in Moria. Noaptea trecută mi-au arătat zona în care copii minori  care au venit în Europa singuri sunt  închiși. „Aceasta este o închisoare”, a spus Pilar care arată  sistemele de blocare. Copii urlau, și  lătrau.. „Ei imita limbajul animalelor, deoarece aceștia se simt ca la un abator.” Și apoi mi-am amintit ceva  ce ne zicea întotdeauna părintele Angel, președintele Mesagerii Pacii „Europa are  mai multă grijă de animale decât de solicitanții de azil care provin din Orientul Mijlociu”.

Și asa că astăzi este o zi specială pentru Pilar, pereții din Moria sunt vopsiți în alb, podelele curate, toată mizeria  colectata. „toate astea sunt machiate,au fost făcute peste noapte pentru că Vaticanul vine maine, spune Juan  Carlos. „Moria este un centru de detenție: de aici au plecat numai cei care sau dus în Turcia, s-au cei care au plătit poliția.” Omul  este un animal in plus, omul este un animal care crede în dreptate socială și este capabil să facă sacrificii pentru alții: „mie mi-ar plăcea sa  merg acasă, sa-mi văd restul copiilor mei”, spune Pilar , „dar  ne-a  costat perea mult sa ridicam asta sa avem oportunitatea de-ai ajuta atât de mult…  Noi trebuie să insistăm. „

Se deschide ușa din  Moria, gardianul  îi face semn lui  Pilar. „This girl”. În cele din urmă, după revizuirea pașaportului  a lasat-o sa intre, mai sunt puține ore pentru ca  Papa de la Roma  sa ajungă  și sa raporteze situația refugiaților. El vine pentru a promova in Europa  noi acțiuni de solidaritate, sâmbătă va fi o zi specială pentru eforturile lui Juan Carlos, Israel și Pilar și a tuturor voluntarilor pe care ONG-ul  i-a trimis in ajutorul refugiaților, pentru miile  de oameni care  în fiecare zi  în Moria revendică un moment de ceai și pâine.